Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й

...
 Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й
Коментари Харесай

Десислава Иванчева съди България в Страсбург

 Бившият кмет на регион Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова съдят страната в Страсбург, оповестиха голям брой медии, базирайки се на юристите на двете обвинени. Те са подали тъжби до Съда по правата на индивида поради зрелищния им арест в центъра на София, дългия интервал на престой в ареста, както и изискванията в килиите.
Оплакванията са за нарушавания на няколко текста от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), като най-сериозните се отнасят до интервала на следствието. Конкретно е визиран методът на задържането им, което бе осъществено в ефира на малките екрани, като не беше позволен юрист макар тяхното гледище, последвано от нарушавания при провеждането на първите процесуално-следствени дейности. В жалбата е посочено унизителното отношение и несъразмерната и неоправдана насила както нарушавания на член 3 от Европейска конвенция за правата на човека.

Другите акценти от недоволствата са изискванията в арестантската килия и нарушаванията в правосъдната фаза, отнасящи се до ограниченията за неотклонение. Посочено е, че при сходна фактическа конюнктура Европейският съд в Страсбург е установявал нарушавания, това е било изложено пред Апелативния профилиран съд, само че той e oтĸaзвaл дa вземе поради пocoчeнoтo възpaжeниe, съгласно юристите. Или единствено чacтичнo се е съобразявал и в последна сметка e пocтaнoвявaл да продължи задържането под стража на подсъдимите.

В момента Иванчева и Петрова са под домакински арест по силата на определението на първоинстанционния познавач съд. Все още следва Апелативния профилиран съд да се произнесе по прокурорския митинг против по-леката мярка за неотклонение. Това ще се реализира отново на закрито съвещание, макар рекомендацията на съдията от спецсъда Иво Хинов това да стане обществено и с приканване на страните.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР